Добредојдовте на нашата страна

Фондација “Тиквешки вински пат” и Росоман го стартуваа проектот за прекугранична соработка со Грција

Е-пошта Печати PDF
Фондација “Тиквешки вински пат и општината Росоман го стартуваа проектот за прекугранична соработка со Грција, вреден над 500 илјади евра, од кои над 200 илјади се наменети за Росоман. Од грчка страна, во проектот се вклучени Министерството за внатрешни работи, Италијанско-грчката комора, Универзитетот Аристотел со отсекот за туризам. Извршната директорка на “Тиквешки вински пат”, Виолета Јанкова информира дека проектот опфаќа реконструкција на старата училишна зграда во Росоман. -Таму ќе добиеме Центар за туризам и изложба на храна и вино. Ќе формираме македонско грчки кластер и ќе вршиме едукација за претставници на членките во него. Ќе изработиме и промотивни материјали, појаснува Јанкова. Во рамките на активностите, планирана е и промотивна туристичка тура низ Македонија и Грција насловена “Земја на виното”, за новинари и тур оператори. Почетниот состанок помеѓу двете страни, се реализираше викендов во Солун. Проект менаџерот Ѓорѓи Крстевски од росоманската локална самоуправа, денеска информираше дека на средбата биле усогласени идните активности, но и разгледани можностите за нови соработки.
 

ТВП и Италијанско Македонска Стопанска комора

Е-пошта Печати PDF

На 9 ти Мај 2018 г се одржа состанок помеѓу Тиквешки вински пат и Италијанско Македонска Стопанска комора.На состанокот се разговараше за можни инвестиции на Италијански претпријатија во Тиквешијата,како и одржување на заеднички средби помеѓу стопанствениците.Во рамките на состанокот заеднички отидовме и во Општина Кавадарци каде што со Секретарот Горан Чулев се разговараше за можности за соработка,по што тој предложи состанок со регионалната Стопанска комора од Кавадарци и Италијанско Македонската комора.

Претседателот Енрико Петрела беше задоволен од средбата,и рече дека ќе припремаат Меморандум за соработка,како и листа на можни заеднички проекти.

Последно освежено на Петок, 11 Мај 2018 12:44
 

Проект за индустриска политика

Е-пошта Печати PDF

lara2

Лариса Водеб консултант за ЕУ фондови од Словенија,преку проектот за индустриска политика на Министерството за економија на Република Македонија беше во Кавадарци од 26 до 30 Март да помогне на Тиквешки вински пат за припрема на апликација во која се вклучени повеќе држави од Балканот. И благодариме на соработката и се надеваме на успех при аплицирањето.

Последно освежено на Петок, 30 Март 2018 21:02
 

Одобрена апликација на ТВП

Е-пошта Печати PDF
На фондацијата Тиквешки вински пат и е одобрена апликацијата за добивање консултантска поддршка преку проектот Ревизија на индустриската политика финансиран од ЕУ,а се спроведува од Министерство за економија,сектор Индустриска и инвестициска политика.Консултант од Словенија ке работи со Фондацијата Тиквешки вински пат на комплетирање на апликацијата за меѓународен проект од 26 Март до 3 ти Април 2018 г.
 

Прв Музеј на вино во Р.Македонија

Е-пошта Печати PDF
1Првиот Музеј за вино во Р.Македонија е основан преку апликација и имплементација на Фондацијата Тиквешки вински пат,со помош на ИМГ Италија,Италијанската Влада и ко-финансирање од Општина Неготино.
Последно освежено на Недела, 18 Февруари 2018 19:57
 


Страница 1 од 7

Налог за најава


Анкета

Дали досега сте го посетиле Тиквешки Вински Пат?
 

Кој е присутен

Има 36 гости присутни
loader