Почетна Винарии Винарска визба Тиквеш - Кавадарци

Винарска визба Тиквеш - Кавадарци

 

 

1885

Приказната за Тиквеш винарската визба започнува во периодот кога Отоманската империја почнува да ја изгуби својата моќ. Додека светот е во време на интензивни промени во Македонија Пане Велков, трговец, аристократ и земјопоседник, сонува да има своја винарија во Кавадарци. Неговиот сон станува реалност и тој  ја има изградено Тиквеш винарската визба на парче земја од 1200 квадратни метри.
1912

Првото вино со етикета на Тиквеш е произведено. Александар, син на пано Велков, ја наследува сопственоста над лозјата и на винарската визба. Тиквеш започнува соработка со грчкиот производител на вино и алкохолни пијалаци Метакса, основана во 1887 година и добива лиценца за производство на алкохолни пијалаци под нивното име.
1914

Filoxera речиси целосно го уништува македонското лозарство и  традицијата и домородните видови како што се Жилавка, Станусина, Mustenik, Пловдина, Белерце, Сивјак. Лозарите од регионот се обединуваат и  донесуваат американски хибридни сорти за да ги повратат лозовите насади.
1938

Александар се повлекува од активната работа на винарската визба, но останува сопственик, додека неговиот најстар син пано и најмладиот Стефан преземе винарија управување. Тие го  зголемуваат производството на вино и алкохолни пијалаци и почнуваат производство на безалкохолни пијалаци. Тиквеш станува и позната компанија на Балканот, а нејзините производи се продаваат во Србија, Албанија, Северна Грција, како и Турција и Египет
1946

Државата донесе Закон за национализација на приватен имот. Наместо да чека државата да ја преземе винаријата, Александар Велков доброволно ги предава клучевите од винарската визба со едно барање:  новите сопственици да обезбедат вработување на неговите синови, бидејќи тие имаат знаење и искуство во производство на вино. Државата го прифати  неговото барање и Тиквеш станува  компанија во државна сопственост. Подоцна, тие почнаа да ја градат  винарската визба на друга локација.
1968

Агрокомбинатот Тиквеш е создаден со спојување на неколку помали земјоделски задруги и формирање на мега-компанија. Тиквеш станува најголема винарска визба во Југоисточна Европа.
1973

Виното T'ga za Југ (Жал за југ) беше создадено во чест на Струшките вечери на поезијата. Ѕвездата тогаш се роди.

2003

Винаријата е купена од страна на М6 група и почнува со инвестиции и надградба на опремата за производство. Посебно внимание е посветено на целиот производствен процес, од лозарството, жетвата па до производство на вино. Нови и возбудливи настани ке следат во иднина.

дреса Ul.810 бб, Гази Баба, 1000 Скопје
Ul.29 Ноември br.5, 1430 Кавадарци
поштенски број
Град / град Скопје
Кавадарци
Вински регион и област Тиквеш
Тел: 02/3181-724, 043/400-988
Факс: 02/3175-968, 043/415-451
Е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
Веб страна: www.tikves.com.mk
Туризам менаџер: Александар Ристовски
Контакт тел. / Е-пошта: aleksandar.ristovski @ tikves.com.mk
Година на основање: 1885
Број на вработени: 290
Годишниот капацитет на винаријата (во HL) 350.000
Поседуваат винови лози (ха) 1000
Просечно годишно производство (во HL) 300.000
Капацитет на складирање (во HL) 500.000
Годишното производство на вино во шишиња (во HL) 300.000
Производство во дрвени буриња (во%) и даб (во%) 20
Сертификати ИСО 22000, HACCP,

 

Aдреса

Ул. 810 б.б. Гази Баба, 1000 Скопје

Ул. 29-ти Ноември бр.5, 1430 Кавадарци

Поштенски број 1000, 1430
Град Скопје, Кавадарци
Вински регион и виногорје Тиквеш
Телефон 02 3181 724, 043 400 988
Факс 02 3175 968, 043 415 451
Е-маил Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
Веб-страна www.tikves.com.mk
Менаџер за туризам Александар Ристовски
Контакт тел / е-маил aleksandar.ristovski @ tikves.com.mk
Година на основање 1885
Број на вработени 290

Годишен капацитет на винаријата (во хл)

350 000
Сопствени лозови насади (во ха) 1000
Просечно годишно производство (во хл) 300 000
Капацитет за чување (во хл) 500 000
Годишно производство на флаширано вино (во хл) 300 000
Производство во дрвени буриња (во %) и даб  (во %) 20%
Сертификати за квалитет (ИСО,ХАСАП,Органско и др.) ИСО 22000, HACCP