Музеи

Индекс на артикл
Музеи
Локален Музеј галерија Кавадарци
Музеј на вино Демир Капија
Сите страници

Ве молиме изберете од менито десно.


Ресторанот Ексклузив се наоѓа во новиот дел на центарот на градот Кавадарци.Работи од 1980 година .Во ресторанот се приготвуваат сите врсти риба на скара како и пржена риба, морски плодови, пици , пастрмајлии традиционални македонски јадења и разновидни салати.  Специјалитет на ресторанот е пица ;; Ексклузив’’ и бифтек ;; Ексклузив’.
Капацитет на ресторанот е 150 места внатре и 50 места надвор.
Ул„ Булевар Македонија „ бб Кавадарци
Информации и резервации:
Тел:  389 43 411 561;389 70 239 259

 

Локален Музеј галерија Кавадарци

Музеј – галеријата Кавадарци е однована со Одлука на Собранието на град Кавадарци во 1973 година. Со работа отпочнува на 07.05.1976 година. Музејот е сместен во зграда која некогаш била семејна куќа на српскиот пратеник Перовиќ и која со денационализација му е одземена и прилагодена за дејноста на Музејот. Во зградата според некои податоци првенствено бил сместен Општинскиот комитет, потоа била наменета за забавиште и детски диспанзер. Музејот е сместен на површина од 340 м2 и дворно место од 263 м2.

Во состав на Музејот работат 4 одделенија:

  • Историско

  • Археолошко

  • Етнолошко

  • Оддел за заштита на спомениците на културата

Музеј поседува повеќе збирки и фондови од областа на археологијата, етнологијата, историјата, историјата на уметноста и современата македонска уметност.

Историскиот оддел располага со 150 историски предмети (оружје, муниција, сабји), колекција од 4.000 фптпграфии и негативи, 500 слајдови, 1.000 каширани фотографии, 3.000 страници документи, 2.000 страници мемоарски материјал, скромна библиотека со 400 историски наслови и останата литература.

Одделот за археологија располага со над 200 предмети археолошки материјал. Овој материјал датира од различен временски период, пронајден на територијата на Општина Кавадарци и се разврстува како камената пластика (архитектонски елементи, бази, капители, столбови, надгробни плочи-стели, осуариуми), керамичен материјал (питоси, луцерни, чинии, пехари), нумизматичен материјал, гробни прилози и метален накит.

Етнолошкиот оддел располага со вкупно 130 предмети од дрво, текстил и метал.

Во сопственост на Галеријата се наоѓаат 105 уметнички слики и скулптури на истакнати македонски автори и автори од поранешна Југославија.

Тежиштето на активностите на Заводот - Музеј е  насочено кон:

Истражувачки работи и набавка на  музејски материјал

Стручно-музеолошка обработка

Заштита на материјалот и културно-историските споменици

Културно – образовна и воспитна дејност

МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА-КАВАДАРЦИ

ул.„7-ми Септември“ 56

тел:043/ 413-470

 


 

Музеј на вино Демир Капија

Музејот во Демир Капија се наоѓа во дворот на основното училиште Димче Ангелов Габерот. На површина од 120 метри квадратни се сместени две музејски поставки. Едната од нив е археолошка, додека другата поставка пак е музејот на виното.

Во склоп на музејот се наоѓаат следните галерии:

  • Археолошка галерија
  • Винска галерија
  • Ликовна галерија
  • Историска галерија

 

Археолошка галерија - Археологијата е 200 години стара наука, предметите од оваа поставка зборуваат за континуитет на живот кој се одвивал од праисторија до среден век. На просторот Тао-Теј Стенае, Стена Стенае, Просек - Демир Капија.

Винска галерија - Уште пред околу 6 000 години на овие простори започнува конзумната култура на вино и опстанува низ епохите и религиите до ден денес.

Ликовна галерија - Уметноста претставува визуелна манифестација на човечката креативност. Презентацијата на уметничкото творештво  е духовна потреба на секој народ. Во склоп на ликовната галерија има сала за презентации 18 часа аудио-визуелен архивски снимен материјал од археологија, историја и природните реткости на Демир Капија.

Историска галерија - Вие доаѓате во град на кралевите, во долина на пајонските владетели каде ја чувствувате миризбата на виното, каде што Ве галат ветровите од Кожуф планина и Ве обзема 3 000 годишната историја на Демир Капија.

 

Маршал Тито б.б., Демир Капија

www. museumdk.mk

e-mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

Тел: 43 365 500

Фак: 43 365 501